Συχνές Ερωτήσεις
Τι είναι η Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Ικανοτήτων;
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να αναπτύξει και να συγκεντρώσει εκπαιδευτικό περιεχόμενο, σε ένα σημείο εισόδου, στοχεύοντας στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων όλων των επιπέδων των πολιτών. Στην Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Ικανοτήτων ο πολίτης μπορεί να βρει μαθήματα που θα καλύπτουν τις προσωπικές του ανάγκες και θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του επαγγελματικού του προφίλ ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής.
Πώς μπορώ να ενταχθώ στην Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Ικανοτήτων και να βελτιώσω τις ψηφιακές δεξιότητές μου;
Στην Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Ικανοτήτων, μπορείτε να επιλέξετε ελεύθερα, δωρεάν και χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες εγγραφής τα μαθήματα που ταιριάζουν στις ανάγκες σας, στα ενδιαφέροντα και στο επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων σας. Η παρακολούθηση είναι διαδικτυακή και γίνεται με τον ρυθμό που ταιριάζει στον καθένα!
Τι παρέχει το εργαλείο αυτοαξιολόγησης;
Το εργαλείο αυτοαξιολόγησης σας δίνει τη δυνατότητα, απαντώντας σε μερικές απλές ερωτήσεις, να αξιολογήσετε το επίπεδο των ψηφιακών σας δεξιοτήτων. Ακολούθως, και σύμφωνα με το αποτέλεσμα της αυτοαξιολόγησης, σας παρέχει τη δυνατότητα εξατομικευμένης πρότασης μαθημάτων που ανταποκρίνονται απόλυτα στις ανάγκες σας.
Το εργαλείο αυτοαξιολόγησης είναι βασισμένο στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για την Ψηφιακή Ικανότητα των Πολιτών DigComp 2.1.
Πώς δημιουργήθηκε το περιεχόμενο της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων;
Το παραχώρησαν δωρεάν και προς χρήση από τους πολίτες, επιλεγμένοι οργανισμοί με αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό κύρος: ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, γνωστές διεθνείς εταιρείες, τραπεζικά ιδρύματα, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και οργανισμοί ψηφιακής εκπαίδευσης.
Πώς επιλέχθηκε το περιεχόμενο; Είναι έγκυρο;
Επιλέχθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με Έλληνες ακαδημαϊκούς και ειδικούς στην ψηφιακή εκπαίδευση. Αξιοποιήθηκε ελληνική και διεθνής εμπειρία ώστε τα κριτήρια επιλογής να διασφαλίσουν, α) την ποιότητα στο περιεχόμενο και στη δομή της εκπαιδευτικής πλατφόρμας και, β) την απλότητα στη χρήση.
Θα μπορέσω να βρω μαθήματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μου;
Η Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Ικανοτήτων έχει πληθώρα μαθημάτων που ανταποκρίνονται τόσο σε βασικές όσο και ενδιάμεσες αλλά και προχωρημένες ψηφιακές δεξιότητες. Ο κάθε ένας μπορεί να βρει λιγότερες ή περισσότερες ώρες ενδιαφέρουσας εκπαίδευσης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ως πολίτης ή επαγγελματίας. Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα είναι δυναμική: τόσο οι θεματικές ενότητες όσο και τα μαθήματα εμπλουτίζονται διαρκώς, καλύπτοντας όλο και μεγαλύτερο εύρος εκπαιδευτικών αναγκών, καθώς πάροχοι περιεχομένου προσφέρουν εκπαιδευτική ύλη και ευκαιρία για περισσότερες ώρες «παρουσίας» των πολιτών στην Εθνική Ακαδημία Ψηφιακών Ικανοτήτων.